Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Over Burundi

HET LAND

NATIONALE FEESTDAGEN

NATIONAAL VOLKSLIED

Historisch en cultureel gezien heeft de Burundese samenleving een originele geschiedenis, een nationale constructie van meer dan zes eeuwen en een homogene cultuur gebaseerd op een gemeenschappelijke taal, Kirundi. Het koninkrijk Burundi, gesticht in de 15e eeuw, was een van de meest georganiseerde koninkrijken in het gebied van de Grote Meren, met een goed gestructureerd administratief beheersysteem. Hoewel onder het gezag van de Mwami, genoten lokale hoofden en onderhoofden een brede autonomie.

Aan het begin van de 20e eeuw viel het koninkrijk onder buitenlandse overheersing. Duits precies. Na hevig verzet tegen de indringer wordt de Mwami Mwezi GISABO inderdaad gedwongen zijn wapens neer te leggen. Op 6 juni 1903 ondertekende hij het Verdrag van Kiganda, waarmee hij ermee instemde zich te onderwerpen en de Duitse autoriteit over zijn koninkrijk te erkennen. Hoewel hij Mwami blijft, is hij niet langer degene die bevelen geeft. Voortaan gehoorzamen alle regionale chefs de bevelen van het Duitse station Usumbura (het huidige Bujumbura).

In 1916, midden in de Eerste Wereldoorlog, verloor Duitsland het koninkrijk Burundi aan de Belgen die al sinds 1885 in Congo aanwezig zijn (Belgisch Congo was een persoonlijk bezit van koning Leopold II van België bij zijn oprichting in 1885). voordat hij een Belgische kolonie werd, 15 november 1908).

Duitsland verslagen en de oorlog eindigde, de koninkrijken van Burundi en het aangrenzende Rwanda worden onder mandaat gesteld van de Volkenbond (Volkenbond). En het is aan België dat de uitoefening van dit mandaat wordt toevertrouwd aan deze groep, nu bekend als Rwanda-Urundi. In 1925 werd dit grondgebied verbonden met Belgisch Congo, waarvan het de zevende provincie zou vormen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Rwanda-Urundi een trustgebied van de Verenigde Naties onder Belgisch administratief gezag.

Op 1 juli 1962 werd Burundi onafhankelijk in een zeer gespannen politiek klimaat. Inderdaad, bij de parlementsverkiezingen van 18 september 1961 kozen de Burundezen met een overweldigende meerderheid voor UPRONA (Union for National Progress) met een score van 58 van de 64 zetels van de nieuwe nationale assemblee. Maar een maand later, op 13 oktober, werd prins Louis Rwagasore, de leider van de winnende partij, vermoord. Op 1 juli 1962 werd de onafhankelijkheid van het land uitgeroepen en koning Mwambutsa IV vestigde een regime van constitutionele monarchie.

Op 28 november 1966 werd Ntare V, die ondertussen zijn vader Mwambutsa IV opvolgde, het slachtoffer van een militaire staatsgreep (de eerste in de geschiedenis van Burundi) onder leiding van kapitein Micombero Michel. Deze jongeman onder de 30 jaar nam de macht over, schafte de monarchie af en riep de Republiek uit.

Sindsdien wordt het Burundese politieke leven onderbroken door militaire staatsgrepen, waarvan de ergste in 1993 plaatsvond tegen de eerste democratisch gekozen president. Een gruwelijke oorlog volgde, die eindigde met de Arusha-overeenkomst van 28 augustus 2000, en vervolgens met de Pretoria-overeenkomst van 2003 tussen de overgangsregering en de CNDD-FDD. Deze afspraken vormden de basis van onze huidige instellingen.

Burundi is een land dat zich uitstrekt over Centraal- en Oost-Afrika. Het wordt omringd door de Verenigde Republiek Tanzania in het oosten en zuiden, de Democratische Republiek Congo in het westen en Rwanda in het noorden. Het is geheel door land omgeven maar heeft een grote oever aan het Tanganyikameer. Sinds 4 februari 2019 is Gitega aangewezen als politieke hoofdstad, terwijl Bujumbura de economische hoofdstad is geworden.

Met een bevolking van ongeveer 12 miljoen mensen verspreid over een oppervlakte van 27.834 km², is Burundi een van de meest dichtbevolkte landen van Afrika.

Ondanks zijn kleine omvang en isolement heeft het land echter kunnen profiteren van deze tussenliggende situatie tussen Centraal- en Oost-Afrika, tussen Engelstalig en Franstalig Afrika, zowel op het gebied van economische, menselijke of culturele uitwisselingen als op het gebied van het geopolitieke evenwicht.

De economie van Burundi is in wezen een plattelandseconomie gebaseerd op landbouw en veeteelt.
De landbouwsector stelt 90% van de bevolking tewerk en vertegenwoordigt daarmee de grote werkgever in de Burundese economie. Het is echter de tertiaire sector die meer bijdraagt aan het bbp. In haar rol als hub stimuleert Bujumbura, de hoofdstad, de groei van grote en kleine bedrijven.

Bovendien heeft de regering van Burundi, wat betreft het ondernemings- en investeringsklimaat, gedurfde hervormingen doorgevoerd die hebben geleid tot een verbetering van haar Doing Business-ranglijst. Bij het Single Window voor het opzetten van een bedrijf is het mogelijk om uw bedrijf in minder dan 2 uur te creëren.

Als lid van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie houdt Burundi zich uiteraard aan de doelstellingen en grondbeginselen van beide organisaties, zoals uiteengezet in hun respectievelijke handvesten. Naast het beschermen van zijn soevereiniteit, wordt het optreden van Burundi altijd geleid door de zorg voor internationale vrede en veiligheid, de bevordering van mensenrechten, vriendschappelijke betrekkingen en internationale samenwerking met het oog op duurzame en rechtvaardige ontwikkeling.

In zijn visie op zijn betrekkingen met de andere landen van de wereld is Burundi van mening dat vrede, veiligheid en samenwerking moeten beginnen met zijn directe buren. Het is in dit perspectief dat Burundi in 1976, slechts 14 jaar na zijn onafhankelijkheid, de krachten bundelde met zijn buren uit Rwanda en de Democratische Republiek Congo (toen Zaïre) om de Economische Gemeenschap van Land van de Grote Meren (CEPGL) op te richten. Volgens de oprichtingsakte van de Gemeenschap hadden de staatshoofden van de drie landen precies de doelstellingen “de initiatieven van vrede, veiligheid en stabiliteit binnen de lidstaten te consolideren”; het verzekeren van de economische en sociale ontwikkeling van de drie landen door intensivering van de handel en het vrije verkeer van personen en goederen en door “nauwe” samenwerking op de verschillende terreinen van het nationale leven van de drie staten.

Op 18 juni 2007 trad Burundi toe tot het oprichtingsverdrag van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) waarvan het vanaf 1 juli van hetzelfde jaar volwaardig lid werd. De andere leden zijn Kenia, Oeganda, Rwanda, Tanzania en Zuid-Soedan. Burundi maakt overigens ook deel uit van de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten (ECCAS) en de Gemeenschappelijke Markt van Oostelijk en Zuidelijk Afrika (COMESA). COMESA werd in december 1994 opgericht ter vervanging van de voormalige ZEP (preferentiële handelszone) die bestond sinds 1981, verenigt vandaag 21 lidstaten en heeft meer dan 540 miljoen inwoners.

In het kader van de Verenigde Naties draagt ​​Burundi bij aan vredeshandhavingsoperaties met iets meer dan duizend personeelsleden, voornamelijk verdeeld over MINUSCA in de Centraal-Afrikaanse Republiek en in MINUSMA in Mali. Ten slotte stelde Burundi tijdens de crises in Darfur, Ivoorkust of Haïti zijn soldaten en politie ter beschikking van de Verenigde Naties om de vrede en veiligheid in die landen te herstellen.

Translate »